Ketering servis

Dr COOKER

Jelovnici za decu i odrasle po savetu nutricioniste

Nutricionista – dijetetičar na nedeljnom nivou formira jelovnike i pripadajuće nutritivne obračune za decu i odrasle.
Jelovnici namenjeni deci zadovoljavaju principe pravilne ishrane i u skladu su sa normativima ishrane dece predškolskog i školskog uzrasta u ustanovi. Prilikom izrade jelovnika nutricionista se pridržava odredbi koje su propisane Pravilnikom o bližim uslovima i načinu ostvarivanja ishrane dece u predškolskoj ustanovi.

Obroci koji se pripremaju prema ovako izrađenim jelovnicima vode ka uspostavljanju ravnoteže između unosa energije i hranljivih materija sa specifičinim potrebama dece. Potrebe za proteinima, mastima, ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima, koji su nepohodni za pravilan rast, razvoj i funkcionisanje organizma su kod mališana koja konzumiraju naša jela u celosti zadovoljene. Iz naših jelovnika za decu su u potpunosti isključene suhomesnate prerađevine, a obroci su bez previše soli, masti, šećera i začina. U ishrani se koristi polubeli, crni i integralni hleb, dok za konditorske proizvode kod nas nema mesta.

Jelovnici formirani za odrasle se po svojoj kvalitativnoj vrednosti ne razlikuju mnogo od jelovnika za decu, ali se u određenoj meri razlikuju u sastavu i načinu pripreme jela. Hrana koja se sprema za decu sadrži manje soli, aromatičnih i pikantnih začina, dok jela pripremljena za odrasle ove sastojke sadrže u nutritivno propisanim količinama.

Nutricionista je zadužen za kontrolu bezbednosti sirovina, nabavku najkvalitetnijih namirnica i organizaciju kuhinjskog osoblja. Nutricionista – dijetetičar je prisutan u kuhinji tokom procesa pripreme hrane, a sve ukuse i recepture lično proverava. Takođe, nutricionista nadgleda i način slanja hrane.

Dakle, nutricionista kontroliše kompletan lanac ishrane, od kvaliteta dostavljenih namirnica, prateće dokumentacije (atesti, deklaracije), preko pipreme i distribucije hrane do kontrole sanitarno-higijenskih uslova za pripremu i distribuciju hrane.

Takođe, nutricionista – dijetetičar prati i kontroliše realizaciju procesa ishrane, obilazi objekte za vreme obroka i razmenjuje informacije sa zaposlenima i decom u ustanovi gde se služe naša jela.

Nutricionista Dr COOKER ketering servisa je uvek spreman i raspoložen da odgovori na sva Vaša pitanja. On priprema i pisane setove pravila za svaku vaspitno-obrazovnu ustanovu i kompaniju sa kojom sarađujemo u pogledu načina čuvanja, skladištenja i serviranja obroka nakon naše dostave. Na taj način se obezbeđuje da hrana bude sa maksimalno očuvanom hranljivom i biološkom vrednošću, zdravstveno bezbedna, kao i da se higijenski ispravna servira krajnjem potrošaču.